It.24: Les Gavarres

Cassà de la Selva - coll de Santa Pellaia - Sant Sadurní de l'Heura - la Bisbal d'Empordà - coll de la Ganga - Calonge - coll de Romanyà - Romanyà de la Selva - Cassà de la Selva.

Itinerari circular que permet fer una volta al massís de les Gavarres i pujar tres colls de muntanya: el de Santa Pellaia, el de la Ganga i el de Romanyà. 


Mapa esquemàtic de la ruta

El recorregut proposat en el llibre "Cicloturisme per Catalunya, 50 itineraris amb bicicleta de carretera" de Carles Sans i Ravellat fa 68km i 750m+ amb un Index IBP de 54. Un recorregut classificat amb una dificultat mitjana.

Aprofito la proximitat que tinc des del lloc on estem passant uns dies per fer la ruta. De l'Estartit a la Bisbal d'Empordà hi deuen haver uns 20 km llargs que crec que tampoc faran que la realització de la ruta sigui molt més complicada, així que... som-hi. A descobrir una altra zona.


Carreteres tranquil·les...

El paisatge de les Gavarres és diferent. Aquí els camps de colze del Baix Empordà ja desapareixen per deixar pas a boscos d'alzina surera que ho omplen tot. Segueixen apareixen petits poblets amb perfils ben macos i molt semblants als de la zona dels Pobles Medievals del Baix Empordà. Cases antigues, de pedra i restaurades, plaçes empedrades,... tranquil·litat. En les parts baixes de la ruta, més accessibles, hi apareixen les zones inevitablement urbanitzades, no sempre amb el gust desitjable...

Inicio la ruta a la Bisbal d'Empordà i no tardo en fer el primer coll del dia; el Coll de la Ganga. Un collet que es fa bé, per carretera solitària. La baixada cap a Calonge és divertida. Una baixada tranquil·la i planera que permet deixar-se caure suaument mentre es va contemplant el paisatge i l'aparició de les urbanitzacions. 


Indicacions per altres sortides...

Aviat inicio ja la pujada al segon coll, el de Romanyà. Em trobo que l'estan tornant a esfaltar i està tot engravillat. La pujada és a ple sol i això de pujar-lo sobre la gravilla se'm fa dur; crec que és el que em costa més dels tres del dia. Ja a dalt, contemplo el poble de Romanyà amb un d'aquells safareigs de pedra de poble més propis de pobles de muntanya. 

La baixada, també plena de gravilla no la disfruto massa ja que baixo ben tens i amb por de caure degut a la grava i fer malbé una sortideta que no desitjo pas que sigui accidentada.


Romanyà

Fins a Cassà de la Selva es fa dur. El sol ja es deixa notar molt i estic sense aigua. La llarga carretera comarcal, molt transitada tot i que amb un bon arcén, s'eternitza i una coca cola es fa del tot indispensable al bar del poble.

Així, ja mig recuperat de la calor inicio el darrer coll; el de Santa Pellaia. Un nom no sé perquè conegut del que no sé massa què esperar. Serà una sorpresa massa dura? La veritat és que el faig bé. La carretera va pujant suaument fins arribar al coll, quasi bé sense ser-ne massa conscient. D'allà s'inicia una baixada molt suau i llarga que m'acaba portant, quasi sense més esforç a Sant Sadurní de l'Heura, un típic poble empordanès, plàcid i relaxat.



A Cruïlles m'espera el meu taxi particular i junts ens en anem a Monells on dinarem sota les fresques arcades de la Plaça Major. 

Al final, la meva ruta fa un total de 89km 1000m+ que faig en 3h 50min
Index IBP: 68


Descarrega el track (Wikiloc)
Anàlisi IBP Index

Comentaris

Entrades populars